Apple kwartaalcijfers preview

Tech-gigant Apple presenteert op 30 juli zijn kwartaalcijfers. Wat kunnen we verwachten uit Cupertino?

Belangrijkste punten:

  • Analisten verwachten een winst per aandeel van $2,01, dat was vorig jaar in hetzelfde kwartaal nog $2,18.
  • Sales moeten $51,51 miljard opleveren, wat minder is dan de $53,81 miljard vorig jaar.
  • COVID-19: de iPhone verkopen daalden vorig kwartaal en dat zou opnieuw het geval kunnen zijn.

De impact van COVID-19

Het coronavirus domineert het jaar en daarmee ook dit cijferseizoen. Ook Apple is niet ongeschonden uit de strijd gekomen. Apple stores wereldwijd gingen op slot en in de VS werden ze zelfs na een korte heropening opnieuw gesloten.

Vorig kwartaal hield Apple zich nog aardig staande ondanks de pandemie. De sales kwamen uit op $58,3 miljard en de winst per aandeel was $2,55. Hoe is dat nu?
Een ding weten we zeker: COVID-19 raakt de iPhone verkopen. En de iPhone is nog altijd de belangrijkste inkomstenbron; ruim de helft van Apple’s omzet komt van de smartphone. In China daalden de iPhone sales met 7% in het vorige kwartaal, vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2019.

Gelukkig beschikt Apple ook nog over ‘Services’. Hieronder vallen de App Store, Apple Music and Apple TV+. En deze diensten vinden gretig aftrek tijdens de lockdowns. De sales namen hier met 17% toe. Ook de verkoop van Wearables (Apple Watch, AirPods) zat in de lift met een toename van 23%.

En wat volgt?
De iPhone verkopen krijgen dus zoals altijd de meeste aandacht. En afgaande op de berichten van leveranciers ziet het er niet goed uit. Samsung deelde aan Apple een boete van $950 miljoen uit omdat er te weinig OLED schermen werden afgenomen in de laatste drie maanden. Apple bestelde dus minder dan er in het contract stond. Minder schermen nodig is minder iPhones verkopen, zo simpel kan het soms zijn.

Dat komt niet alleen door lockdowns. Stijgende werkloosheid in de VS is ook een grote factor. Aan de andere kant zou de opkrabbelende Chinese economie misschien de verkoopcijfers kunnen opleuken. En ook de Services kunnen soelaas bieden. Maar de concurrentie is met namen als Netflix en Spotify niet mals.

De cijfers

Analisten verwachten een winst per aandeel tussen $1,55 en $2,47 in het afgelopen kwartaal. Gemiddeld betekent dat dus een winst per aandeel van $2,01. Dat is minder dan de $2,18 die het bedrijf vorig jaar noteerde, maar vorig jaar zag de wereld er dan ook anders uit.

Voor wat betreft de omzet ligt de verwachting tussen $42,8 miljard en $55,8 miljard. Ter vergelijking; in 2019 was dit in hetzelfde kwartaal $53,81 miljard.
Kort gezegd: Apple zal dus naar verwachting minder winst en omzet draaien dan vorig jaar.

Tot slot

Ondanks de donkere wolken die boven de cijfers hangen is het aandeel Apple aan een goede reeks bezig na de dip in maart. Ook Wall Street is onverminderd positief met 32 van de 38 analisten die een “Buy” of “Strong Buy” label op het aandeel hebben geplakt.
De lat ligt minder hoog dan anders en Apple heeft ons al vaker verrast. Maar de markt zou het toch wel erg fijn vinden als het bedrijf minder afhankelijk zou worden van de iPhone. Als echter de inkomsten uit de Services en Wearables tegenvallen, dan kan er wel eens een gevoelige koersdaling volgen.

Alle opvattingen, meningen en analyses in dit artikel dienen niet geïnterpreteerd te worden als persoonlijk investerings advies. Individuele investeerders dienen hun eigen beslissingen te maken of onafhankelijk advies in te winnen. Dit artikel is niet opgesteld in overeenstemming met wettelijke vereisten die bedoeld zijn om de onafhankelijkheid op beleggingsgebied te bevorderen en wordt beschouwd als marketing communicatie.

Loading