
Wat zijn ESG-fondsen?
Aandelen & ETF'sETF’s (Exchange-traded funds) zijn fondsen die je in staat stellen te beleggen in een mandje met aandelen die zijn geselecteerd op basis van zeer specifieke kenmerken. Sommigen van hen richten zich bijvoorbeeld op zogenoemde ‘groeiaandelen’: ze kiezen alleen bedrijven waarvan de winst een hoge verwachte groei laat zien. Andere ETF’s daarentegen bestaan uitsluitend uit dividend aandelen, waarbij de ETF alleen de aandelen de aandelen met de hoogste dividendopbrengsten selecteert.
In dit artikel laten we je kennismaken met ESG-fondsen: ETF’s die alleen beleggen in bedrijven die voldoen aan strenge ESG-normen (Environmental, Social en Governance). Op BUX Zero zijn er maar liefst vijf ESG-fondsen om in te beleggen.
Simpel gezegd, ESG-fondsen volgens alleen de meest duurzame ondernemingen. Om deze duurzame bedrijven te selecteren, vertrouwen ze op de ESG-rating die bedrijven toegewezen hebben gekregen; een score die hun prestaties op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur weergeeft. Dergelijke ratings worden uitgegeven door verschillende onafhankelijke instituten zoals Corporate Knights Global 100, Bloomberg ESG Data Service, DowJones Sustainability Index en MSCI ESG Research. Deze instituten hebben allemaal hun eigen criteria om aandelen te beoordelen, deze beoordeling valt volledig buiten ons zicht om. De ESG-fondsen die je op BUX Zero vindt, proberen allemaal MSCI-benchmarks te volgen, dus de bedrijven waarin ze beleggen, worden geselecteerd aan de hand van de MSCI-normen.
Beleggen op basis van duurzaamheidsfactoren, naast economische- en financiële factoren, bestaat al sinds de jaren zestig. De laatste jaren is deze trend echter flink versneld, zowel bij institutionele als bij particuliere beleggers. Wereldwijde duurzaamheidsproblemen worden met het jaar duidelijker, terwijl beleggers zich steeds meer bewust worden van de (economische) risico’s die deze problemen met zich meebrengen. Tegelijkertijd maakt de continu verbeterende beschikbaarheid van gegevens en analytische tools het gemakkelijker om het gedrag van bedrijven onder de loep te nemen en ze beter te rangschikken op basis van ESG-normen.
Bovendien zijn we getuige van een intergenerationele overdracht van welvaart van babyboomers naar millennials, een proces dat nog zeker 20 tot 30 jaar zal duren. Als we kijken naar het beleggingsgedrag valt op dat millennials veel gevoeliger voor duurzaamheidskwesties zijn dan hun ouders: volgens de Bank of America’s US Trust ziet slechts 36% van de babyboomers investeringsbeslissingen als een manier om hun sociale, politieke of ecologische waarden uit te drukken. Onder millennials is dat aandeel ongeveer 67%, bijna twee keer zoveel!
Tot slot, zoals opgemerkt in dit artikel door de CEO van BUX, Nick Bortot, zal de overwinning van Joe Biden bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen het leven waarschijnlijk moeilijker maken voor minder ecologische en sociaal verantwoorde bedrijven in de Verenigde Staten. Bovendien heeft de Europese Unie toegezegd om haar inspanningen tegen klimaatverandering op te voeren door middel van haar herstelplan. Deze verwachte verschuiving in paradigma aan beide zijden van de Atlantische Oceaan hernieuwt de aandacht van de media (en beleggers op hun beurt) voor ESG-investeringen.
Laten we daarom eens goed kijken naar de 5 ESG-fondsen waarin u kunt beleggen met BUX Zero.
Lyxor Europe Socially Responsible theme ETF
ISIN: LU1940199711
Dit fonds volgt de MSCI Europe ESG Leaders Index, het bestaat uit 201 Europese bedrijven uit 15 ontwikkelde landen in 11 sectoren, die allemaal sterk scoren op het gebied van milieu, maatschappij en bestuur (ESG) laten zien in vergelijking met hun concurrenten. De grootste posities zijn onder meer de Zwitserse farmaceutische gigant Roche (4,96% van de index), het Nederlandse halfgeleiderbedrijf ASML (4,18%), het Britse consumentengoederenmultinational Unilever (3,19%) en het Duitse softwarebedrijf SAP (2,77%).
Het Europe Socially Responsible Theme ETF, opgericht in februari 2019, is een groot fonds met ongeveer € 874 miljoen onder beheer. Het fonds volgt de benchmark zeer nauwkeurig door alle effecten erin te bezitten en dividenden te herbeleggen in plaats van ze uit te keren. De totale kostenratio (de som van de kosten die door de fondsbeheerder in rekening worden gebracht) is ongeveer 0,20% per jaar, waar nog commissies bovenop komen. Met BUX Zero kun je handelen in de Europe Socially Responsible Theme ETF en alle andere ETF’s in deze lijst zonder commissie te betalen boven op de beheerkosten van het fonds. Bekijk het KIID-document voor meer informatie.
UBS USA Socially Responsible theme ETF
ISIN: LU0629460089
Deze ETF volgt de MSCI USA Socially Responsible Index, die 124 Noord-Amerikaanse bedrijven omvat die hoger scoren dan hun branchegenoten in ESG-termen. De grootste aandelen zijn Tesla (6,88%), Microsoft (5%), Disney (4,98%), Procter & Gamble (4,73%) en Nvidia (4,61%).
Dit enorme fonds, opgericht in 2011, beheert ongeveer $ 1.445 miljoen aan activa. In tegenstelling tot het vorige fonds, worden dividenden niet opnieuw geïnvesteerd, maar twee keer per jaar aan beleggers uitgekeerd. Een ander opvallend verschil is dat de UBS USA Socially Responsible Theme ETF onderhevig is aan valutarisico’s voor Europese beleggers, aangezien de aandelen in dollars genoteerd zijn en het fonds geen valutahedge heeft. De totale kosten bedragen 0,22% per jaar. Meer informatie is te vinden in het KIID-document.
UBS Asia Pacific Socially Responsible theme ETF
ISIN: LU0629460832
Dit fonds is even oud als het vorige, maar half zo groot: het beheert ongeveer $ 770 miljoen. Het werd opgericht om de MSCI Pacific SRI 5% Issuer Capped Index te volgen, een benchmark met 102 aandelen uit 5 ontwikkelde landen uit de Pacific-regio (Japan, Australië, Hong Kong, Singapore, Nieuw-Zeeland), die allemaal beter presteren dan hun concurrenten in ESG termen. Tot de grootste posites behoren bekende namen als Sony (5,29%), Nintendo (4,63%) en Honda (2,95%).
Net als het vorige fonds keert ook dit fonds elke 6 maanden dividenden uit en is het niet gehedged tegen valutarisico’s. De beheerkosten bedragen ongeveer 0,4% op jaarbasis. Hier is het KIID-document.
UBS Japan Socially Responsible theme ETF
ISIN: LU1230561679
Zoals de naam al doet vermoeden zit in deze ETF aan Japanse bedrijven die als duurzamer worden beschouwd dan hun concurrenten. Het werd opgericht in 2015 en volgt de MSCI Japan SRI Index, die 63 grote en middelgrote Japanse aandelen omvat. Ook hier vinden we onder de kopgroep Sony, Nintendo en Honda, maar met veel zwaardere wegingen: respectievelijk 11,13%, 6,32% en 4,03%.
Met ongeveer $ 480 miljoen aan beheerd vermogen kan de Japan Socially Responsible Theme ETF worden beschouwd als een middelgroot fonds. Het keert tweemaal per jaar dividenden uit en rekent ongeveer 0,22% aan jaarlijkse kosten. Je kunt er hier meer over lezen.
Lyxor All-World Socially Responsible theme ETF
ISIN: LU1792117779
Als laatste, maar zeker niet de minste in ons overzicht, biedt de Lyxor All-World Socially Responsible Theme ETF waarschijnlijk de hoogste mate van diversificatie onder de fondsen op onze lijst.
Door de MSCI World Select ESG Rating en Trend Leaders Index te volgen, beleg je in 779 bedrijven verspreid over 23 ontwikkelde landen en 11 sectoren, met een hoge ESG-rating en een positieve trend van ESG-profielverbetering. Behalve de VS, goed zijn voor bijna 65% van de bedrijven in de index, zijn ook Japan, Canada, Frankrijk en Duitsland goed vertegenwoordigd. De belangrijkste aandelen zijn onder meer Microsoft (6,61%), Alphabet (A- en C-aandelen, 4,36% in totaal), Tesla (2,18%) en Visa (A-aandelen, 1,53%).
Deze ETF, opgericht in maart 2018, beheert ongeveer € 228 miljoen. Het herbelegt dividend en brengt jaarlijks ongeveer 0,2% van de totale kosten in rekening. Het is niet afgedekt tegen valutarisico’s. Alle andere relevante informatie vind je in het KIID-document.
Alle opvattingen, meningen en analyses in dit artikel dienen niet geïnterpreteerd te worden als persoonlijk investerings advies. Individuele investeerders dienen hun eigen beslissingen te maken of onafhankelijk advies in te winnen. Dit artikel is niet opgesteld in overeenstemming met wettelijke vereisten die bedoeld zijn om de onafhankelijkheid op beleggingsgebied te bevorderen en wordt beschouwd als marketing communicatie.