Sluit je aan bij de ruim 1200 investeerders van de BUX-crowdfunding. Publieke fase nu live!🚀

Tesla kwartaalcijfers preview

Tesla, de maker van elektrische auto’s, publiceert op 22 juli zijn halfjaarcijfers. Hier lees je nu al de voorbeschouwing met daarin alles wat je moet weten.
Belangrijkste punten:

  • Analisten verwachten een verlies van $0,71 per aandeel en een omzetdaling van 19%.
  • Het aandeel Tesla is dit jaar niet te stoppen en is de sterkste stijger van de NASDAQ. Hierdoor is het bedrijf uitgegroeid tot de meest waardevolle autofabrikant ter wereld. Het aandeel is wel duur.
  • Cijfers kunnen beïnvloed worden door vraag uit China, kortingen en loonsverlagingen.

Wat analisten verwachten

Voor het kwartaal dat eindigde in juni gaan analisten gemiddeld genomen uit van een verlies van $0,71 per aandeel. Voor wat betreft de inkomsten gaat Wall Street uit van een krimp van 19% in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Dat komt dan neer op $5,14 miljard.

Op de markt

Tesla is veruit het best presterende aandeel in de NASDAQ van 2020 tot nu toe. Ondanks een pandemie met recessie tot gevolg heeft de automaker zijn beurswaarde zien verdrievoudigen sinds 1 januari. Hierdoor heeft Tesla en passant Toyota van de troon gestoten als meest waardevolle autofabrikant ter wereld.

Toen de markten in elkaar klapten in maart was een aandeel Tesla ongeveer $350 waard. In amper vier maanden tijd schoot de koers tot boven de $1.500. Een deel van de euforie werd veroorzaakt begin juli, toen Tesla uitstekende productie- en leveringscijfers over de maand juni liet zien.

Over die leveringen gesproken

Door de lockdown maatregelen moest Tesla zijn fabriek in Fremont Californië in de eerste helft van het kwartaal sluiten. Ondanks dit rolden er in de afgelopen drie maanden alsnog 82.272 Tesla’s van de band, slechts 5.000 minder dan vorig jaar.

Opvallend is ook dat Tesla onder de moeilijke omstandigheden toch nog 90.650 auto’s wist af te leveren. Dit was meer dan de 87.500 die analisten hadden voorspeld.

Tesla deed het dus beter dan verwacht in het kwartaal. Dat gaf beleggers vertrouwen en het duwde de prijs voor het aandeel Tesla alsmaar hoger. Echter, cijfers over leveringen zijn altijd 4 tot 7 weken vertraagd en we weten nog niets over de resultaten onder de streep.

Verder van invloed

Op Tesla’s cijfers van het tweede kwartaal zullen drie grote factoren van invloed zijn. Het herstel van China, kortingen en loonsverlagingen.

China krabbelt op na COVID-19 en ondanks de slopende pandemie heeft Tesla’s gigafactory in Shanghai slechts enkele weken stilgelegen. Op 10 februari was de fabriek alweer in bedrijf en de tent heeft dus in het gehele tweede kwartaal op volle toeren gedraaid. Ook de vraag naar elektrische auto’s in China nam in deze periode weer toe. Zo verkocht Tesla er 29.700 Model 3 wagens.

Eveneens van invloed zijn de prijsverlagingen. Tesla gaf $2.000 korting op de Model 3 en $5.000 op de Model S en X. Mogelijk zien we hier al wat positieve resultaten van terug. Dergelijke prijsacties verlagen wel de inkomsten per verkocht voertuig en tasten dus de brutomarge aan.

Een derde factor is het snijden in de kosten. In Amerika zijn topmanagers door de crisis gekort op hun loon. Ook de arbeiders die niet konden werken omdat de fabrieken gesloten waren zijn gekort op hun salaris voor een groot deel van april. Niet fijn voor ze, maar we zullen het terug gaan zien in de resultaten van Tesla.

Wat de concurrentie doet

Het is vooraf niet te zeggen of Tesla de verwachtingen wederom gaat verslaan. We zouden ter vergelijking de verkoopcijfers van GM, Ford en FCA erbij kunnen pakken. Die daalden door de lockdown met respectievelijk 34, 33 en 39%.

Echter, de genoemde automakers zijn op veel grotere schaal bezig. En de vergelijking gaat ook mank omdat Tesla zich met zijn auto’s op een andere markt richt. Een markt die waarschijnlijk veelal thuis heeft door kunnen werken achter de laptop. In de VS zijn het -zoals zo vaak- de lagere klassen die het hardst getroffen zijn door de coronacrisis. Daar zitten weinig Tesla rijders bij. Het zou ervoor kunnen zorgen dat Tesla’s groeicijfers er heel anders uit komen te zien dan die van concurrenten.

Goed maar duur

Met een koerswinstverhouding van ongeveer 363 is Tesla flink aan de prijs. Dat betekent dat de prijs van het aandeel 363 keer de winst per aandeel bedraagt. Ter vergelijking, de koerswinstverhouding van de gehele NASDAQ is zo’n 28,5.

Het betekent niet dat Tesla niet nog verder kan stijgen. Maar het duidt wel aan dat het aandeel echt enorm hoog staat. Tel daarbij op dat het gemiddelde koersdoel van analisten rond de $766 ligt en je begrijpt dat de lat op 22 juli mega hoog ligt. Maar we weten inmiddels ook dat als er iemand over die lat kan springen, dat het Tesla is.

Alle opvattingen, meningen en analyses in dit artikel dienen niet geïnterpreteerd te worden als persoonlijk investerings advies. Individuele investeerders dienen hun eigen beslissingen te maken of onafhankelijk advies in te winnen. Dit artikel is niet opgesteld in overeenstemming met wettelijke vereisten die bedoeld zijn om de onafhankelijkheid op beleggingsgebied te bevorderen en wordt beschouwd als marketing communicatie.

Loading