Wat kost dat nou?

Deze 6e les van BUX Homeschooling geeft antwoord op de hamvraag: “wat kost dat?” En dat levert soms verrassende inzichten op.

Wat is het waard?

De beurs wordt in veel voorbeelden vergeleken met een markt op het plein van een random dorp. En terecht, want het principe is hetzelfde: een plek waar vraag en aanbod samenkomen. En dikke kans dat op een markt de meest gehoorde zin luidt: “Wat kost dat?”

Ook op de beurs wil men dat natuurlijk weten. Stel, je wilt bijvoorbeeld Shell overnemen (we noemen maar wat hoor). Wat kost dat?

Daar hebben ze iets op gevonden: marktkapitalisatie. je hoort ook wel beurswaarde en in het Engels wordt de term vaak afgekort tot market cap.

Simpele som, verrassende uitkomst

De marktkapitalisatie van een beursgenoteerd bedrijf breng je vrij eenvoudig in kaart. Je neemt het aantal vrij verhandelbare aandelen en vermenigvuldigt dit met de huidige koers per aandeel. Niet al te ingewikkeld dus. Maar achter deze eenvoudige berekening zit nog meer. Laten we de som eens ontleden.

Het aantal vrij verhandelbare aandelen x de huidige koers = marktkapitalisatie

Vrij verhandelbare aandelen

Dit wordt ook wel de free float genoemd. Het is belangrijk om te weten dat lang niet alle aandelen die een bedrijf heeft uitgegeven ook daadwerkelijk vrij verhandelbaar zijn. Heineken is hiervan een bekend voorbeeld. Slechts 40 procent van de Heineken aandelen is vrij verhandelbaar. De rest? Kijk maar eens wie in de Quote 500 op de eerste plaats staat.

Huidige koers

De koers wisselt natuurlijk continu, dus dat geldt ook voor de marktkapitalisatie. Maar je weet nu ook dat een bedrijf waarvan een aandeel €100 kost en waarvan er 20 miljoen aandelen verhandelbaar zijn, een beurswaarde heeft van €2 miljard. En een bedrijf waarvan een aandeel €1.000 kost en waarvan er 10.000 aandelen vrij verhandelbaar zijn, heeft een marktkapitalisatie van ‘slechts’ €10 miljoen.

Fun fact: De AEX index bestaat uit 25 bedrijven. Deze lijst wordt samengesteld op basis van marktkapitalisatie. Daarom degraderen om de zoveel tijd bedrijven uit de index en komen er weer nieuwe namen bij uit een lagere index (AMX).

Interessante plaatjes

Het in kaart brengen van de marktkapitalisatie kan interessante plaatjes* opleveren. Zo zie je hier dat videochat bedrijf Zoom veel meer waard is dan vier grote luchtvaartbedrijven. De bedragen zijn in miljard dollar.

En tot slot nog even Tesla. Hier vergelijken we het bedrijf van Elon Musk met een paar andere autobouwers.

*Bedragen zijn afgerond. Data van 19 mei 2020. Alle opvattingen, meningen en analyses in dit artikel dienen niet geïnterpreteerd te worden als persoonlijk investerings advies. Individuele investeerders dienen hun eigen beslissingen te maken of onafhankelijk advies in te winnen. Dit artikel is niet opgesteld in overeenstemming met wettelijke vereisten die bedoeld zijn om de onafhankelijkheid op beleggingsgebied te bevorderen en wordt beschouwd als marketing communicatie.

Loading