Komt er een kerstrally?

De pandemie lijkt op zijn einde lopen, maar op dit moment zet Covid-19 ons leven nog steeds op zijn kop. Kerstmis zal helaas dit jaar daardoor ook verre van normaal zijn. Een vraag die veel beleggers zich stellen is: zullen we dit jaar een kerstrally zien?

Wat is een kerstrally?
Onderzoekers hebben jaren onderzoek gedaan naar seizoensgebonden trends op de aandelenmarkt. Ze kwamen tot de conclusie dat er in de decemberperiode een zogeheten kerstrally plaatsvindt. De kerstrally is de bijnaam die wordt gegeven aan de decemberperiode waarin historisch gezien vaak een sterke stijging van de aandelenkoersen voorkomt.

Dit fenomeen doet zich vaak voor in de laatste week van december tot en met de eerste twee handelsdagen in januari. Uit onderzoek blijkt dat sinds de jaren zestig meer dan tweederde van de decembermaanden inderdaad flinke rendementen hebben laten zien.

Waarom gebeurt het?
Er zijn verschillende verklaringen voor dit fenomeen. Sommigen zeggen dat de rally plaatsvindt omdat het belastingjaar in veel landen, zoals de VS en Nederland, op 31 december eindigt. Om minder belasting te hoeven betalen, kopen veel beleggers nog snel aandelen bij.

Anderen zeggen dat beleggers hun kerstbonussen graag willen investeren terwijl de professionele pessimisten (dat wil zeggen de short-sellers) op vakantie zijn. Beleggers kunnen zich ook voorbereiden op januari, wanneer aandelen doorgaans beter presteren.
Tot slto zou het ook een ‘selffulfilling prophecy’ kunnen zijn: als mensen echt in de kerstrally geloven, zullen ze in deze periode eerder aandelen kopen.

Gaan we dit jaar een kerstrally zien?
Over het algemeen is het belangrijk om te onthouden dat hoewel deze seizoensgebonden trend historisch gezien rendementen heeft opgeleverd, er geen garantie is dat beleggers in een bepaald jaar winst zullen behalen.
Laten we nu specifiek naar dit jaar kijken. Sommige analisten waarschuwen dat een krachtige rally in november, zoals we net hebben gehad, vaak is uitgelopen op “diefstal van de kerstman”. Telkens wanneer de S&P 500 in november met 5% steeg, vertoonde de markt in december een gemiddeld lagere stijging.

Sommigen wijzen er ook op dat de markt momenteel grotere problemen heeft dan het omgaan met historische handelspatronen. Gezien de onzekerheid over de economische impact van Covid-19 is het mogelijk dat seizoensfactoren worden overstemd door nieuws over de pandemie of een ander belangrijk probleem, zoals bijvoorbeeld de Brexit of de machtsoverdracht in het Witte Huis. 2020 is tenslotte nog niet voorbij!

Moet ik me zorgen maken over de kerstrally?
Als je een belegger bent met een langetermijnstrategie dan is een kerstrally niet heel erg spannend voor je. Het is zeker een interessant fenomeen op de aandelenmarkt, maar geen reden om bullish of bearish te worden.
Voor de op de korte termijn gerichte handelaren en traders kan de kans op een rally een geweldige kans zijn, als je tenminste de ervaring hebt om goed om te gaan met de risico’s die dit met zich meebrengt.

Alle opvattingen, meningen en analyses in dit artikel dienen niet geïnterpreteerd te worden als persoonlijk investerings advies. Individuele investeerders dienen hun eigen beslissingen te maken of onafhankelijk advies in te winnen. Dit artikel is niet opgesteld in overeenstemming met wettelijke vereisten die bedoeld zijn om de onafhankelijkheid op beleggingsgebied te bevorderen en wordt beschouwd als marketing communicatie.

Loading