Trump of Biden: wat is beter voor de beurzen?

Op 3 november is de ontknoping in de Amerikaanse verkiezingsstrijd daar. Wordt het Joe Biden of toch nog vier jaartjes Donald Trump? Volgens de peilingen ligt de Democraat Biden op kop, maar na Trump zijn schokkende overwinning op Hillary Clinton in 2016 durft niemand zich meer aan peilingen vast te houden.

De spanning is ook voelbaar op de financiële markten en daarom is het de hoogste tijd voor een klassiek stukje ‘wat als?’. Hier is de mogelijke impact van de Amerikaanse verkiezingen op de markten.

Wil Wall Street rood of blauw?

Om te beginnen ruimen we een hardnekkig misverstand uit de weg. Veel mensen denken dat een president van Republikeinse snit (rood dus) beter is voor de beurzen. Een Democraat (blauw) in het Witte Huis staat dikwijls synoniem voor belastingverhogingen en daar krijgen beleggers op hun beurt weer rode vlekken van.

Toch laat data ons een ander beeld zien. Op korte termijn reageren de beurzen inderdaad negatief op een Democratische president. Op de lange termijn echter is een Democratische president juist beter voor de markten gebleken. Sinds 1947 is de Amerikaanse economie met gemiddeld 3,6% gegroeid met een Democraat aan het roer, tegen 2,6% met een Republikein in het Witte Huis.

Hier staat wel weer tegenover dat de markten gemiddeld genomen beter presteren na een herkozen president dan wanneer er een nieuwe leider op het toneel verschijnt: 6,5% om 5%.

2020: het jaar van de onbegrensde mogelijkheden

Bij de Amerikaanse verkiezingen speelt de corona pandemie en de aanpak hiervan uiteraard ook een grote rol. Donald Trump is zelfs een ervaringsdeskundige. Toch zien we in de boodschap naar hun achterban een verschil tussen de partijen.

De Democraten hebben op opgeroepen om zoveel mogelijk per post te gaan stemmen. Iets wat ook al enorm veel is gebeurd, want meer dan 50 miljoen Amerikanen hebben reeds hun stem uitgebracht. De Republikeinen zien toch vooral ook graag veel mensen naar de stemhokjes komen op 3 november.

Omdat de stemmen op verschillende manieren worden uitgebracht kan er vertraging optreden bij de telling en verwerking. Mocht het dus een close call worden, dan is het goed mogelijk dat we het op 3 november eerst nog met een voorlopige uitslag moeten doen. Dit kan dan weer voor meer onzekerheid en dus volatiliteit zorgen.

Maar wat als?

Tijd om eens ongeremd te gaan speculeren op de mogelijke uitkomst, dat blijft toch het leukste.

Biden wordt gekozen

Als Biden en zijn running mate Kamala Harris worden gekozen dan kan de markt op korte termijn waarschijnlijk een verlies tegemoet zien. De democraten hebben al aangekondigd de belastingen voor bedrijven te willen verhogen. Ook kunnen rijke Amerikanen bij winst van Biden een hogere belastingaanslag van de fiscus verwachten.

Historisch gezien zijn in een vergelijkbare gevallen de eerste twee jaar dan zwakke jaren voor de beurs. Het valt wel te verwachten dat de Democraten in 2023 en 2024 de bedrijven wat tegemoet zullen komen, al zal die verkiezingsstrijd hoogstwaarschijnlijk niet meer met Biden worden gestreden die dan 82 is.

Dit alles in ogenschouw nemende geeft een overwinning van Biden weinig hoop op stijgende beurzen in de komende tijd. Toch zijn er ook zaken die de Democraat beter kan doen dan zijn Republikeinse tegenstrever om zo de markten omhoog te krijgen.
Zo is er het steunpakket voor Amerikaanse burgers en bedrijven die zwaar te lijden hebben onder de coronacrisis. Donald Trump heeft de onderhandelingen hierover opgeschort tot na de verkiezingen. Mocht Biden winnen en de goedkeuring van een nieuw stimuleringsplan versnellen, dan kan dat voor opluchting op de markten zorgen.
En dan is er ook de kwestie China. De handelsoorlog die Trump met China ontketende heeft de beurzen jarenlang in zijn greep gehouden. Biden als vredesduif? Ook dat kan de markten omhoog stuwen. Hetzelfde geldt -in iets mindere mate- voor de handelsrelatie tussen Europa en de VS.

Tot slot als geinig extraatje nog graag wat aandacht voor de cannabis bedrijven. Kamala Harris pleitte onlangs voor decriminalisering van cannabisgebruik. Wie dus graag belegt of handelt in namen als Tilray, Aurora en Canopy Growth doet er goed aan om alert te zijn. De aandelen van deze bedrijven gingen stevig omhoog na de uitspraken van Harris.
Cannabisgebruik is in veel Amerikaanse staten al legaal. Maar bijvoorbeeld bij de bank aankloppen voor een lening omdat je wil gaan kweken voor medicinaal gebruik is niet mogelijk. Daarom ook dat de grote spelers zoals de hierboven genoemde bedrijven vanuit Canada proberen om te Amerikaanse markt te veroveren. Dit zou na het voorstel van Harris wel dichterbij komen en je kunt je voorstellen hoe dit de industrie kan veranderen.

Trump wordt herkozen

Onder Donald Trump is de polarisatie in de VS toegenomen, raakte de relatie met China ernstig bekoeld en was de aanpak van COVID-19 ronduit beroerd na een lange ontkenningsfase. Daar staan economische successen tegenover zoals hoge beurskoersen en een werkloosheid die naar het laagste punt in 50 jaar ging.
Ondanks de grillige ambtsperiode zal een verkiezingswinst van de zakenman Trump de markten naar verwachting op korte termijn 4 tot 6% koerswinst kunnen opleveren. Ook de dollar zou in dat geval aan kracht kunnen winnen. En de olieprijs zou ook wel eens kunnen profiteren van een herverkiezing van Trump.

Bij een overwinning van Trump moet ook zeker de volatiliteitsindex VIX in de gaten worden gehouden. De president staat achter in de peilingen, maar mocht hij opnieuw voor een verrassing zorgen dan kan de volatiliteit flink toenemen. Houd hier dus hoe dan ook rekening mee, vooral als je posities voor de korte termijn hebt op BUX X.

Alle opvattingen, meningen en analyses in dit artikel dienen niet geïnterpreteerd te worden als persoonlijk investerings advies. Individuele investeerders dienen hun eigen beslissingen te maken of onafhankelijk advies in te winnen. Dit artikel is niet opgesteld in overeenstemming met wettelijke vereisten die bedoeld zijn om de onafhankelijkheid op beleggingsgebied te bevorderen en wordt beschouwd als marketing communicatie.

Loading