Zalando kwartaalcijfers preview

Zalando presenteert op 11 augustus zijn kwartaalcijfers. Hoe beïnvloedt het coronavirus de resultaten van het online warenhuis? Hier is de voorbeschouwing.
Belangrijkste punten:

  • Gemiddeld genomen verwachten analisten een winst per aandeel van €0,418. Dat is een enorme sprong vergeleken met de €0,180 vorig jaar.
  • De omzet zal naar verwachting op €2,01 miljard uitkomen. Dit was €1,60 miljard in hetzelfde kwartaal vorig jaar.
  • Door COVID-19 ging het aandeel Zalando in maart met de rest van de markt omlaag. Sindsdien profiteert het van de grote vraag in e-commerce.

De COVID-klap…

Het was eerst niet duidelijk of het coronavirus een vloek of een zegen zou zijn voor de resultaten van Zalando. In maart was alleen toiletpapier nog geliefd en daar moet het Duitse warenhuis het nou net niet van hebben. Zalando veegde van schrik zijn eigen prognose voor de rest van het jaar van tafel en beleggers bleven vertwijfeld achter.
In mei zag het plaatje er echter heel anders uit. De resultaten over het eerste kwartaal lieten al wat herstel zien, maar de dip van maart kon niet voorkomen dat er een nettoverlies van €98.6 miljoen in de boeken kwam.

…en de counter

Het mag duidelijk zijn dat Zalando sindsdien aan de goede kant van de crisis zit. Online shoppen is niet alleen populair, het is voor velen een noodzaak geworden. Zalando schaafde onlangs zijn prognose daarom bij.
Zalando profiteert zelfs op twee manieren van de coronacrisis. In de eerste plaats dus door particuliere shoppers. Maar ook het aantal zakelijke klanten dat gebruik wil maken van Zalando’s platform is fors gestegen. Toen veel retailers hun winkels moesten sluiten wendden zij zich tot Zalando. De digitale kledingrekken waren immers nog de enige manier om wat sales te genereren. Deze zogenaamde third-party providers brachten 34 procent meer op dan in dezelfde periode vorig jaar. In een tussentijdse update liet Zalando ook weten dat het 180 nieuwe partners heeft toegevoegd tussen april en juni.

De cijfers

Volgens die tussentijdse update zullen de verkoopcijfers in het afgelopen kwartaal met 26% tot 28% zijn gestegen. Dat beteketent een omzet tussen €2,01 en €2,05 miljard. Vooraf geraadpleegde analisten denken dat Zalando aan de onderkant van de verwachting uitkomt: €2,01 miljard aan sales dus. Voor wat betreft de winst denken de kenners aan een winst per aandeel van €0,418. Dit was vorig jaar in hetzelfde kwartaal nog €0,180.

Het aandeel Zalando

Net als vrijwel alle aandelen kreeg ook Zalando een enorme dreun tijdens de sell-off in maart. Het aandeel daalde tot €28. Maar sindsdien klom het aandeel tot boven de €60. De laatste maand gaat de koers vooral opzij in plaats van omhoog.

Dit betekent niet dat er geen ruimte naar boven is. Bij Deutsche Bank hebben ze een koersdoel van €84 op Zalando geplakt. Analisten van Berenberg zijn minder positief en geven Zalando een ‘sell’ rating. Het gemiddelde koersdoel is nu €65,2.

Tot slot

Zalando is goed gepositioneerd om de rest van het jaar te blijven knallen. In de herfst en winter zal de online verkoop naar verwachting blijven knallen, helemaal als er een tweede golf van het virus komt.

Als Zalando inderdaad in de aanval gaat -en denk dan vooral aan forse uitgaven voor marketing en distributie- dan gaat dat geld kosten. Vorige maand haalde het bedrijf via converteerbare obligaties alvast €1 miljard op om de oorlogskas te spekken. Het geld zal tevens worden gebruikt voor “potentiële strategische kansen”.
Dan kun je dus inderdaad aan overnames denken. Het maakt de komende tijd alleen maar spannender voor Zalando.

Alle opvattingen, meningen en analyses in dit artikel dienen niet geïnterpreteerd te worden als persoonlijk investerings advies. Individuele investeerders dienen hun eigen beslissingen te maken of onafhankelijk advies in te winnen. Dit artikel is niet opgesteld in overeenstemming met wettelijke vereisten die bedoeld zijn om de onafhankelijkheid op beleggingsgebied te bevorderen en wordt beschouwd als marketing communicatie.

Loading